úterý 4. prosince 2012

Paličky na podpal?

Vždycky jsem si vážil světových, i tuzemských výrobců paliček. Je jasné, že kvalitní hikorové paličky si nemůže dovolit každý bubeník. Sám, coby student jsem kupoval paličky habrové. A je nutno podotknout, že i na kvalitním habru lze najít jistá pozitiva. Záleží samozřejmě na zdroji dřeva, na kvalitě zpracování, ale především na kvalitě kontroly. Ať totiž máte sebelepší soustruh, nikdy bohužel nezaručíte top kvalitu u všech z nich. Na tu pak musí dávat pozor "hlídači", kteří ty nekvalitní vyhodí. Co ale když máte peněz relativně dost a chcete si dopřát kvalitnější paličky? Samozřejmě sáhnete po hikorových paličkách. A co se stane? Objevíte, že i některé hikorové paličky se dají koupit za 110 Kč! No to je přece bomba, ne? Hikorové paličky za cenu habrových, nebo i levnější! Heureka!

V tomto směru mě dostala do kolen především firma Vic Firth. Světový výrobce prodává svou řadu paliček NOVA (už ten název ve mě vyvolává nechutenství), kterou budete na oficiálních stránkách Vic Firth hledat jen stěží. Po dlouhém hledání je asi opravdu najdete s tím, že to jsou úplně stejné paličky jako ty klasické, jenom třeba nejsou řazeny podle barvy dřeva. Kecy v kleci!!! Podobně informují o těchto klaccích i české a slovenské obchody. Nebo pro jistotu žádné vysvětlení rozdílu nepřipojí. Podobné označení a cenu okolo 100 Kč jsem našel i u jiných firem. Nepřijde vám na tom něco divného?

Trik je v tom (on to vlasntě žádný trik není), že hlídači v každé várce vyrobených paliček najdou mnoho těch, které jsou nějakým způsobem nepovedené. Buď jsou křivé, liší se barvou dřeva, jsou těžší nebo lehčí, ale především jsou špatně vysoustružené (respketive vysoustružené na španém místě dřeva a jsou tak náchylnější k lámání). Jak se to projeví u vás ve zkušebně? Po několika hodinách hraní (v lepším případě) se paličky po úderu do činelu rozlomí na dvě části s jasně definovaným zlomem podél paličky. Jednou jsem se snažil spočítat, které paličky vydrží dělat svou službu lépe a déle. Nejdéle samozřejmě vydržely klasické hikorové paličky, pak následovaly habrové paličky a pak hikorové paličky ve speciální "ekonomické" sérii, o kterých jsem psal výše. V penězích to znamenalo, že nejvíce se vyplatily kvalitní hikorové paličky, i přesto že jsou dražší, ale vydržely cca 5x déle než 2x levnější paličky. Matematika je v tomto ohledu jasná.

Nepřimomíná vám to něco? Znáte šmakulády kuchaře Vaňka? Všechno je stejné. Levné auta, levné jídlo, levné paličky. Rozum do hrsti, bubeníci! Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levně věci! Chtějte kvalitu... vložené korunky se v dlouhodobém horizontu rozhodně vyplatí!

Ignác, bum, bác

Žádné komentáře:

Okomentovat