sobota 3. listopadu 2012

Rozhovor s Daliborem Mrázem

Dneska Vám přinášíme rozhovor s bubeníkem Daliborem Mrázem, jehož zná většina bláno-mlátičů především z Bubenického festivalu ve Vysokém Mýtě. Bubenický festival se uskutečnil před týdnem a jak se říká, kujme železo, dokud je žhavé. Dneska tedy ukujeme Dalibora - firemního hráče bicích Sonor, činelů Ufip a paliček Vic Firth. Kujmež...

Ahoj Dalibore, můžeš nám ve stručnosti popsat své bubenické začátky?
Začal jsem už v útlém věku. Pod vedení si mě jako malého špunta vzal Jakub Kupčík. Poté konzervatoř a v prvním ročníku mě dostal Thomas Lang. Začal jsem cvičit jeho věci a začal pomalu experimentovat s multipedal orchestrou. Poté jsem začal jezdit po lekcích po Evropě. Byl jsem u Thomase, u B. Greba, i na workshopech V. Donatiho a dalších. Postupem času člověk začal více experimentovat, až se dostal do stavu, kdy je na polymetrii skoro závislý. Je to taková droga :D

Většina bubeníků tě zná především ze dvou proběhlých bubenických festivalů... Je nějaká možnost jak tě vidět i mimo pódium určené pro sólové vystoupení?
Určitě. Hraju v bandu basisty Fernanda Saunderse (USA), který patří mezi nejvyhledávanější studiové hráče na světě. Fernando spolupracoval s řadou renomovaných hudebníků např Winwoodem, Claptonem, Jimmy Pagem, Janem Hammrem, Pavarotim a mnoha dalšími. Je to pro mě velká čest a zkušenost být součástí jeho působení. Poté v kapele Elis mladičké hvězdičky z Česka, projekt Triglav, což je solové trio (Miloš Knopp a Wiliam Valerián) a další projektíky :)



Kolik hodin denně cvičíš? Musím říct, a potvrzují to i ostatní bubeníci, že jsi za poslední rok bubenicky zase o něco výše. Jak to děláš? :)
Denně? Kolem 3-4 hodin. Nedokážu si představit cvičit 8 nebo 10, můj rekord byl jednou 7 hodin a to jsem potom málem netrefil domů :D Vážím si tohoto názoru, je v tom v součtu dost času a propocených triček, takže mě aspoň ten prací prostředek, který padá za vlast, nemrzí :)))

Hraješ kromě bicích i na jiné nástroje? Na jaké úrovni?
Hraju už od první třídy na klavír. Absolvoval jsem 2 cykly a komponuju klasickou hudbu pro televize. Což beru jako takový unik před tím schizofrením hraním na bicí :D 

Co bys chtěl v bubenickém životě dokázat? A co v tom osobním?
Chtěl bych být pořád obklopen tak super lidma jako jsem byl jimi obklopen doposud. Za to moc děkuju! Protože to je to hlavní na čem mi záleží, hrát na bicí je jedna věc, ale sdílet chvíle s opravdovými přáteli druhá. 



Kteří světoví/čeští bubeníci tě nejvíce ovlivnili svým uměním?
Jednu dobu jsem podlehl Thomasovi a poté Donatimu, ale kombinuju to s Gosplem typu Tony Royster Jr nebo Ronald Brunner. Ale fascinují mě všichni bubeníci, co po tomhle světě chodí a bicí je baví, protože vím, že to cvičení obnáší dost sebeobětování. 

Existuje kapela, se kterou bys zítra vyrazil na turné, kdyby tě o to požádala?
Určitě! Jackson! Teda v té době kdy ještě mohl. Ale baví mě hrát veškerou hudbu, u které si lidí hýbou hlavou do rytmu :) 

I podle Martina Vajgla nám roste generace slibných bubenic. Znáš nějakou, které predikuješ slávu v následujících letech?
To bezpochyby. Jsem platonicky zamilovaný do Emmanuelle Caplette :D Pro mě u nás smekám před Veronikou Lukešovou, která mě oslňuje svojí energí. Bomba. 

V co doufáš, že se tě v rozhovoru nikdy nikdo nezeptá? :)
Chceš mě nachytat jo :D Doufal jsem v to, pak se mě zeptali, jestli umím zahrat polku :D 

Co chystáš pro rok 2013? 
Sonor tour, koncerty s kapelama a projekty a další novinky, které budeme zveřejňovat časem :) 

Oblíbené CD: Všechny od Jacksona, Porcupine Tree, George Duke a mnoho a mnoho dalších 

Oblíbená kniha: Všechno od OSHA 

Oblíbené jídlo: Nepohrdnu žádným gastro zážitkem :) 

Oblíbený film/seriál: Při cvičení rukou koukám na seriály, takže snad vše co hraje :D 

Vysněné auto: Autobus! S ložnicí, zkušebnou, automatickou linkou na výrobu paliček, velkým barem, venkovní repro soustavou a meditační místností

Díky za rozhovor Dalibore, chtěl bys něco dodat? 
Určitě bych chtěl všem poděkovat. Zvlášť mému managerovi Pavlovi Plecháčovi za úžasnou organizaci. Celému teamu SONOR, VIC FIRTH a UFIP za to, že mi pomáhají realizovat moje ztřeštěné nápady. Díky !

Dan

2 komentáře:

  1. Moc pěkný rozhovor! Těším se až tě zase uvidim na živo. Byl to zážitek na celý život.

    OdpovědětVymazat
  2. NECHETE LI PŘIJÍT O DALŠÍ RECENZE A ROZHOVORY, SUBSCRIBUJTE SE DO POLÍČKA Follow by Email A PŘI KAŽDÉ DALŠÍ PŘIDANÉM BLOGU VÁM PŘIJDE UPOZORNĚNÍ NA MAIL. IGNÁC

    OdpovědětVymazat